torstai 21. huhtikuuta 2016

Torstai

Torstaipäivä valkeni kirkkaana, mutta viileänä. Lähdimme junalla kohti Elstiä. Junassa tapasimme opiskelijamme  Eemelin. Elstin asemalta meidät kaikki tuli noutamaan Henriette tuttuun täsmälliseen tapaansa. Ensin vierailimme Elstin toimipisteen sosiaalialan oppitunneilla, jossa aiheena oli verensokerin mittaus ja insluniinikynän käyttö. Tunneilla piti olla 10 opiskelijaa, mutta aluksi paikalla oli vain viisi. Kaksi muuta saapui myöhemmin. Eemeli osallistui käytännön harjoitteluun ja kertoi mitä hän on aiheen tiimoilta Suomessa itse opiskellut ja tehnyt. Hollannissa opiskelijat eivät saa pistää insuliiniä asiakkaille ollenkaan opiskeluaikana. 

Kuva myohemmin

Tutustuimme paikalliseen kehitysvammaisten palveluja tuottavaan organisaatioon ja sen  eri toimipisteisiin: päivätoimintaan, tuettuun työtoimintaan sekä itsenäisempään työtoimintaan, jossa tarkoituksena oli joidenkin kuntoutujien osalta jatkaa normaaleille työmarkkinoille erilaisia tasoja etenemällä. Toimintaa esitteli meille todella viehättävä persoona loistavalla englannin taidollaan. Hän kertoi olevansa itsekin autistinen.
 
Kuva myohemmin

Lounastimme entisen rautatieaseman kupolista tehdyssä kahvilassa, jossa toimi sosiaalinen yritys, jonka työntekijät olivat entisiä mielenterveyskuntoujia.Lounas täällä tarkoittaa yleensä sämpylää, mutta tänään  kuitenkin söimme paikallista pannukakkua, joka muistutti isoa juustolla kuorrutettua lettua.  Sieltä suuntasimme todella mielenkiintoiseen dementoituneiden asumisyksikköön ( 86 dementoitunutta asukasta+ muita ikääntyneitä 26, jotka asuivat itsenäisemmin samassa rakennuksessa).  Yksikön toimintaideologia perustuu dementoituneen ihmisen aiempaan elämään ja kohtaamisessa painotetaan tunneperäisen yhteyden saamista asiakkaaseen. Talossa oli lukuisia isompia ja pienempiä paikkoja ja tiloja ( esim. kirkko, juna, elokuvateatteri, ravintola, kauppa, lastenhuone, työkaluverstas, baari), joissa asukkaat saivat liikkua  vapaasti ja jotka olivat sisustettuja teemoilla, jotka olivat asukkaille tuttuja entisestä elämästä. Kaikki oli toteutettu vanhoilla esineillä, joita oli hankittu eri puolilta ( internet, kirpputorit, lahjoitukset ym). 





 

Tapasimme myös Eemelin lisäksi vuosi sitten Mikkelissä opiskelijavaihdossa olleet Dennisin ja Rogerin. 

Kuva myohemmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti